לא מסתכלים, לא קולטים או לא תופסים

Gestalt. זה בגרמנית. אני לא חושב שיש לזה תרגום טוב. למדתי את המילה הזאת בסיפור ‘הבן’ של טד צ’יאנג. משמעות המילה, לפי Wiktionary, היא: “אוסף של ישויות פיזיות, ביולוגיות, פסיכולוגיות או סימליות שיוצרות מושג, סידור או תבנית מאוחדת שגדולה יותר מסך חלקיה.”
בסיפור, הדמות משתמשת במונח הזה כדי לתאר את המבנים והתבניות שבטבע ובחיים ככל שהוא תופס ומבין יותר. אני חושב שהיכולת לתפוס גשטאלטים יותר ויותר מורכבים הוא אחד אם לא המרכיב העיקרי של אינטילגנציה גבוהה. במבחני אינטילגנציה יש את שאלות ‘הצורה שמשלימה את הסדרה’ שהן ממש בדיקת היכולת לתפוס מבנים. אני חושב שהיכולת הזאת היא מאוד מאוד חסרה בבן-אדם הממוצע.

הדוגמה שלי היא אירוע שקרה שלשום. אני הלכתי לכיוון השירותים. בהצטלבות מסדרונות הצטרפה להליכתי גם אילנה, הקונדיטורית, עם קרטון גדול ומלא לימונים. ראיתי שהיא מחזיקה אותו בשתי הידיים ונראה לי שהוא כבד לה. אם היא הולכת איתו לכיוון הזה, היא כנראה הולכת להחזיר אותו למקרר, חשבתי לעצמי.
“מקרר?” שאלתי אותה.
“כן,” היא ענתה.
אז כשעברתי ליד המקרר, בדרך החוצה לשירותים, פתחתי לה אותו כדי שלא תצטרך להסתבך עם קרטון כבד וידית קשה. היא הודתה לי אבל זה לא היה נחוץ. מבחינתי, זה “אלמנטרי”. אבל מה שנראה לי הוא שההבחנה, הקליטה והתפיסה של הפרטים האלו לא נפוצה כל כך ולא נראה לי שהרבה אנשים היו עושים מה שאני עשיתי.

שיחה שניהלתי היום עם דליה, העלתה למחשבתי עוד סיבה לתופעה. סיבה שכבר הזכרתי אבל לא חשבתי עליה באותו הרגע: עצלנות. חוסר הרצון להשקיע מאמץ. היא הביאה את הדוגמה של המכסה על הרצפה. יש מכסה על הרצפה. הוא באמצע המסדרון ולא תקוע בשום מקום נידח. סביר להניח שהרבה אנשים ראו אותו אבל אף אחד מהם לא עשה משהו בנידון.
רוב האנשים לא מוכנים להשקיע את הטיפה עוד מאמץ כדי לקבל את התוצאה היותר טובה. לרוב זה שאם התמורה לא מספיק גדולה (זאת אומרת, גדולה מאוד) ומגיעה בזמן מסוים (זאת אומרת, עכשיו) אז הפעולה לא שווה את המאמץ. אני נתתי את הדוגמה של הגוף של הבן-אדם. נכון, הצ’וריסוס ומרק הבצל היו יכולים להיות מאוד טעימים אבל הכרובית והשעועית גם טעימים ומכילים פחות רעלים ויותר חומרים מזינים. ואם זה שאני אוכל ככה עכשיו ומתעמל ככה עכשיו אומר שגם בגיל 60 אני אוכל להמשיך לצנוח אז אני מרים אגודל לאישור.


Posted in Thinking Out Loud by with 1 comment.

Comments

  • Nihau says:

    לדעתי הרעיון שעומד במרכז ההודעה הזו נכון ואין לי חשק לדכא אותך בהתקטננות על הפרטים הקטנים אז גם אני ארים אגודל לאישור :)