?Morning Star
במאמר הזה, הם מכנים את הכפירה, המחשבה, בתור ‘כוכב הבוקר’. אחד הכינויים של לוציפר, השטן, הוא ‘כוכב הבוקר’. בהנחה שכותבי המאמר לא המציאו את ההשוואה הזאת, אולי זה היה כך מהתחלה? האם הכנסיה עשתה את ההשוואה הזאת בהתחלה? השוו את המחשבה, הידע החדש, לשטן?
Posted in Thinking Out Loud by Eran with 6 comments.
מענין, אבל לדעתי הכנסיה לא יצירתית עד כדי כך. לרוב הם מסתפקים ב”הארץ שטוחה וככה זה, ונענה כל מי שיטען אחרת”.
אני חושב שיש לך טעות…
כותב המאמר – מכנה את ה”כפירה”* כ”כוכב הבוקר”, המבשר הנוצץ של היום.
לא בהכרח השוואה לשטן או אולי משחק מילים כלשהו…
*כלומר – המחשבה
נדמה לי שכוכב הבוקר היה השם של המלאך לפני שנפל והפך לשטן. כוכב הבוקר זה שם חיובי מאוד שמתאים יותר למלאך הנוצץ ביותר בחבורה וגם אם הוא נפל יזכרו לו את השם הזה באירוניה.
קשה לי להאמין שאלוהים נתן לו את השם שטן לפני הנפילה.
חוץ מזה נקודה נוקבת היא שלמלאכים אין רצון חופשי. מוזר לי שתמיד שוכחים את זה.
אני יודע שכותב המאמר עשה את ההשוואה, אבל היא השוואה מוכרת, בין מחשבה וקידמה לבין האור. השם של לוציפר ככוכב הבוקר קיים כבר הרבה זמן.
וניהאו, אני לא מתייחס כרגע למיתולוגיות כמשהו על-טבעי שקרה אלא כמשהו שמישהו המציא.
הכנסייה די השוותה כל דבר באשר הוא לשטן, השטן לפי הכנסייה הנוצרית הוא אל הרבה יותר פעיל ומוחשי מהשילוש הקדוש באשר הוא בכל רגע נתון.
דברים חדשים יוחסו לשטן בצורה כמעט אוטומטית כי אחרי הכל אלוהים כבר נתן הכל לבני האדם במעמד זה או אחר.
בהתחשב בכך שכל התייחסות לאלוהים מלווה בתוספת שלל תארי אצולה מעמדית מהגבוהים ביותר האפשריים המושתתים על הנחת יסוד של עבדות העם לאל המחשבה החופשית תמיד מסתכנת בכפירה ופשע וחטא ועוון ושלל מילים בעלות תפקוד דומה כיוון שחופש הוא ההפך מעבדות וכשהאל הוא בהגדרתו אדון ומלך המלכים, המאמין הטוב הוא תמיד העבד הצייתן הממלא פקודות באהבה עיוורת.
הנצרות היא דת מעמדית היררכית ששמה את האמונה בראש מעייניה. דתות פוליתאיסטיות בעבר נתנו הרבה יותר תפקידים שונים לאלים והיה מבחר שנתן למאמין יכולת בחירה באלוהות איתה הוא מזדהה הכי טוב. האלים הרבים מילאו שלל תפקידים חברתיים- מאמנות ועד מלחמה דרך פריון, עבודת שדה, טבע פראי ביבשה, טבע פראי בים, פילוסופיה ועוד. אלים רבים = גמישות מחשבתית גדולה יותר. לדעתי בגלל ההשתלטות המונותאיסטית בעולם המערבי יש היום כזו פריחה של אמונות פרטיות, דתות בית שכאילה, התעוררות מחדש של פאגאניזם למיניו השונים- זה רק מוכיח עד כמה יש צורך באלוהות פרטית אישית להזדהות איתה ועד כמה המונותאיזם לא מסוגל לספק את זה עם העולם החד גוני שהוא מכתיב.
השם “כוכב הבוקר” לקוח ישירות מהתנ”ך, ספר ישעיהו (פרק יד, פסוק יב) : http://www.mechon-mamre.org/i/t/t1014.htm “אֵיךְ נָפַלְתָּ מִשָּׁמַיִם, הֵילֵל בֶּן-שָׁחַר” (נא לקרוא את כל הפרק בשביל לקבל ההקשר). זה תורגם באופן ישיר (http://www.chabad.org/library/article.asp?AID=15945) ל-“How have you fallen from heaven, Lucifer, the morning star?” (מה שמראה שוב שלנוצרים יש בעיה בשימוש נכון בסימני פיסוק).
מי שקורא את כל הפרק יעשה בנקל את הקישור מספר ישעיהו למיתולוגיה הנוצרית של לוצחפר כשטן (המלאך הכי מוכשר, נלחם מול אלוהים, וכו’). מי גרם למי ? אני לא בטוח – אני חושב שתיארוך של ספר ישעיהו מול המיתוס הנוצרי יכול לעזור, אבל אין לי כוח לבדוק את זה.