כתב העת של וויניץ’

כתב העת של וויניץ’ הוא ספרון מסתורי שנמצא בספריית הספרים הנדירים של ביינק באוניברסיטת ייל. מספר קטלוג MS408. הוא נקרא על שם מגלו מחדש, ווילפריד וויניץ’, שמצא אותו באוסף ליד רומא ב-1912. הוא ספרון קטן אך עבה (235 עמודים). הוא נקנה על ידי ה. פ. קראוס, סוחר ספרים עתיקים מניו-יורק, ב-1961 ואחרי שלא הצליח למכור אותו, תרם אותו לאוניברסיטת ייל ב-1969. וב-94 שנים שעברו מאז שנתגלה, ב-37 שנים בהם הוא נמצא באוניברסיטת ייל, אף אחד עוד לא הצליח לקרוא אותו.

לפי ההיסטוריה הוא הופיע לראשונה בחצרו של רודולף השני מבוהמיה ב-1586, שנחשב לאחד המלכים המוזרים ביותר בתקופתו או בכל תקופה אחרת. הוא היה מוקסם על ידי קודים ומשחקים, תורת הנסתר ואלכימיה. לחצרו הגיע אדם אלמוני שמכר לו את כתב העת תמורת 300 דוקטי זהב. יחסית לזמנו, הייתה זאת כמות מדהימה של כסף תמורת ספר אחד. מצורף לכתב העת היה מכתב שטען שכתב אותו רוג’ר בייקון שהיה אסטרונום אנגלי במאה ה-13. הספר עבר לידו של ג’ייקובוס דה טפנץ, מנהל הגנים הבוטניים של רודולף השני, בצורה בלתי-ידועה, כנראה ב-1608 וזה התאריך ההיסטורי הכי בטוח שמתאר את כתב העת. השוואה לקודים מוכרים מהמאה ה-16 העלתה חרס. בין הזמן הזה ועד שוויניץ’ מצא אותו, כתב העת כנראה אוחסן או נשכח בספריה כלשהיא עד שהועבר לקולג’ הישועי בוילה מונדרגון שליד רומא.

חקירה של הטקסט מעלה שחסרים בו דפים וכנראה גם היו חסרים בו דפים כשוויניץ’ מצא אותו. הוא נכתב בבירור משמאל לימין בלי ניקוד נראה לעין. סגנון הכתיבה חלק וזורם, מה שמראה שהכותב ידע בדיוק מה נכתב ושהאותיות לא היו צריכות להיות מחושבות לפני שנכתבו. אם זה היה קוד, הכותב ידע אותו בעל-פה.

אלפאבית בעל 20-30 ‘אותיות’ יסביר כמעט את כל הטקסט חוץ מכמה עשרות ‘אותיות’ מוזרות שחוזרות רק פעם או פעמיים לכל אורכו. רווחים ברי-זיהוי מחלקים את הטקסט לכ-35,000 ‘מילים’ בעלי אורך משתנה. סוג המילים וכמותם מעידים, סטטיסטית, על שפה הדומה לאנגלית או לטינית. למרות זאת, אין בו מילים בעלי יותר מ-10 ‘אותיות’ ויש בו כמה וכמה בעלי שתי אותיות או אחת. מבנה האותיות גם לא מתאים בכלל לשפות האירופאיות עם ‘אותיות’ שמופיעות רק בהתחלה, ‘אותיות’ שמופיעות רק בסוף ‘ואותיות’ שמופיעות רק באמצע ‘המילה’, כתיבה המאפיינת ערבית מעל הכל.

חלק מאמינים שהספר מדבר על אלכימיה. חלק חושבים שמדובר בספר על אסטרונומיה. או שאולי זה יכול להיות רק מתכון לטיפול בצמחים (מה שלא יסביר את הנשים הערומות). החלק הראשון של כתב-העת הוא צמחי בבירור אך ניסיונות לזהות את הצמחים המתוארים בו כשלו ברובם. מעט מאוד מהצמחים זוהו בביטחון סביר. חלק מהצמחים גם נראים כמו שילובים של מספר זנים.
קטעים מסויימים בחלק ‘הביולוגי’ מרמזים על קשר לאלכימיה אבל ספרי האלכימיה באותה תקופה כתובים בשפה ציורית פשוטה (נשר, קרפדה) או בסימנים פשוטים (צלב בתוך עיגול) ואף אחד מאלה לא זוהה בביטחון בתוך כתב העת.
חוץ מגלגל המזלות הברור ודיאגרמה אחת שאולי מראה את כוכבי הלכת, אף אחד לא הצליח לפענח את הציורים כחלקים ממסורות אסטרולוגיות (אירופאיות או אחרות).

ציור מעגלי בחלק ‘האסטרונומי’ מתאר עצם בעל צורה מוזרה עם ארבעה זרועות מעוקלות שחלק זיהו כגלקסיה כפי שהיא נראית דרך טלסקופ. ציורים אחרים פורשו כתאים הנראים תחת מיקרוסקופ. זה מתאים לתאריך יותר מודרני לכתב העת מאשר מימי הביניים. אך בדיקה מדוקדקת של הציורים מגלה שהדמיון מעט מפוקפק והחלק המרכזי של ‘הגלקסיה’ נראה כמו בריכת מים.

Crystalinks


Posted in No Category by with comments disabled.